Parhaat Cineast-elokuvat

Okei, olin jossain vaiheessa todella innoissani Kirjastokinosta, koska se oli ilmainen. Siellä oli joitain elokuvia, jotka olivat hankalia hankkia muuta kautta, mutta yleisesti ottaen se tuntui palvelulta, jota joku ylläpiti vaan voidakseen “fill the assignment”. Siellä oli paljon roskaa. Silti, se oli ilmainen ja siksi olin vähän pettynyt, kun se lähti.

… mutta nyt meillä on Cineast. Tämä on massiivisesti parempi palvelu. En ole vielä edes päässyt katsomaan elokuvia, mutta ihan vaan selailemalla etusivua, on selveää, että joku tietää mitä on tekemässä. Minulla on reippaasti yli 4000 elokuvaa hyllyssä ja siitä huolimatta tämä palvelu pystyy tarjoamaan mielenkiintoista katsottavaa. Meillä on kasa Wong Kar-wain elokuvia, joita en ole koskaan nähnyt, meillä on Cleo from 5 yo 7, joka on todella hankala löytää, vaikka se on todella arvostettu elokuva, meillä on etusivulla luokka nimeltä Women in Horror, joka sisältää sellaisia pitäisi-olla-klassikoita kuin A Girl Walks Home Alone at Night, You Were Never Really Here ja The Nightingale (vaikka nähdäkseni kaksi näistä ei ole edes kauhuelokuvia). Samassa luokassa on myös esim. Turbo Kid.

Meillä on reipas osa Andrei Tarkovskin elokuvista. Meillä on 24 Hour Party People, 4 kuukautta 3 viikkoa 2 päivää, A Field in England, A Touch of Zen, Akira, Aguirre, Annette, Atomic Blonde, Beau Travail, Bellevillen kolmoset, Berliinin taivaan alla, Blue Ruin, Burning, Cherbourgin sateenvarjot, Cinema Paradiso, Crash (ei se Oscar-voittaja, vaan se hyvä elokuva), Daughters of the Dust, Decision to Leave, Delicatessen, Drive, Drive My Car, El Topo, Flux Gourmet, Harakiri, Hard Candy, Hiroshima Mon Amour, Holy Spider, In Bruges, In the Loop, It Comes at Night, It Follows, Jäähyväiset jalkavaimolle, John Wick, Jumalan kaupunki, Kolme naista, Lady Macbeth, Locke, Lowlife, M, Macbeth (2015 versio), Mandariinit, Martyrs, Moonlight, Mother, Incendies, Night and Fog, Nightcrawler, Oldboy, Onibaba, Orlando, Paddington, Parasite, Pässit, Perfect Blue, Polkupyörävaras, Pride, Raja, Rush, Santa Sangre, Scala!!!, Stan & Ollie, Suspirian kumpikin versio, Swan Song, The Fighter, Talk to Me, Teorema, Duke of Burgundy, The Florida Project, Girl with All the Gifts, The Greasy Strangler, The Green Knight, The Guard, The Guest, The Handmaiden, The Hateful Eight, The Killing of a Sacred Deer, The Worst Person in the World, Grave of Fireflies, Twin Peaks: Fire Walk with Me, Under the Silver Lake, F for Fake, War Pony, Wild Tales, Woman in the Dunes ja Your Name. Tämä näin nopealla selailulla.

Siellä on paljon Bergmania, Chaplinia, Keatonia ja Felliniä.

… ja siellä on Jeanne Dielman. Katso se. Jos haluat väittää olevasi leffafani, tämä on niin pakollinen juttu kuin voi olla. Eli ei hirveän pakollinen, mutta tee se.

Tässä ei ollut hirveästi rakennetta, mutta jos minun pitäisi näistä kasata jonkinlainen top 10 itseäni varten, niin se näyttäisi varmaan tältä:

1. 4 kuukautta 3 viikkoa 2 päivää
2. You Were Never Really Here
3. Jeanne Dielman
4. The Nightingale
5. Akira
6. 24 Hour Party People
7. The Great Dictator
8. Seitsemäs sinetti
9. Harakiri
10. Polkupyörävaras

Jonain toisena päivänä lista saattaisi helposti sisältää esim. M:n, Moonlightin, Driven, Onibaban tai The Handmaidenin, mutta mennään tuolla listalla.

Käyttöliittymää voisi kyllä parantaa. Siellä näyttää jäävän muistiin joitain asioita, joiden ei pitäisi selaillessa. Minulle jäi vähän epäselväksi, että onko valikoima kaikille sama vai onko kirjastoissa eroja (koska pitää valita kirjasto ennen kuin pääsee selailemaan ja jossain kohdin oli still-kuva Dogtoothista, vaikka se ei ole minun valikoimassani). Toki sitä toivoisi, että saisi enemmän kuin viisi lainausta kuukaudessa, mutta onhan tuo paljon parempi kuin ei mitään.

Okei, siellä on myös Run Hide Fight, mikä paskoo koko hommaa aika paljon. Se on Daily Wiren eli amerikkalaien äärioikeistolaisen sisällöntuottajan ensimmäinen elokuva, joka kertoo kouluampumisesta. Tämä yksi elokuva laski intoani tätä palvelua kohtaan aika reippaasti. Ehkä se oli osa jotain pakettia (johon elokuvat usein päätyvät, kun niitä kaupataan tällaisiin juttuihin), ehkä ostaja ei vaan tiennyt tai ehkä ostajan joku pomo painosti omista lähtökohdistaan sen hankkimaan. Mene ja tiedä. Se elokuva vaan edustaa kaikkea mikä on pielessä modernissa kulttuurisodassa.

3 thoughts on “Parhaat Cineast-elokuvat

 1. Ensimmäinen kierros lisäyksiä…

  Nämä ovat kaikki vähän sellaisia leffoja, että ne eivät ole oikein kaikille, mutta samallla olen aika varma, että näille on se oma yleisönsä, joita nämä varmasti puhuttelevat.

  Linkit saattavat olla nimen omaan Lastulle tarkoitettuja (osoitteessa näkyy, että siinä on listattu ‘library’ ja sen arvo on ‘371’), joten voi olla, että ne eivät toimi muille.

  Corsage

  Tämä on siinä mielessä vähän vaikea leffa suositella, että mukana – näkyvässä roolissa – on mies, joka sai tuomion lapsipornosta. Jonkinlaisesta ongelmatapauksesta oli kuulemma liikkunut huhuja tuotannon aikana, mutta myöhemmin paljastui, että nämä huhut liittyivät itse asiassa toiseen henkilöön, joten siellä on siis joku toinenkin ongelmallinen tapaus. Toisaalta, tämä on naisten tekemä elokuva, joten ei pitäisi antaa miesten pilata sitä.

  Anyhow, seuraillaan Itävalta-Unkarin keisarinnan elämää maailmassa, joka on vähän vinossa ajan suhteen. Tämä käsittelee lähinnä hänen asemansa aiheuttamia paineita ja haittapuolia. Ymmärrettävästi voi olla välillä vähän vaikeaa löytää sympatiaa äärimmäisen rikkaan ihmisen ongelmille, mutta sehän tarkoittaa vaan, että meidän pitäisi vapauttaa nämä ihmiset siitä rahan ja vallan aiheuttamista ongelmista.

  Cobweb

  Järjestelmässä on kaksi elokuvaa viime vuodelta, joiden nimi on Cobweb. Tämä suosittelemani on se kauhuleffa. Tämä on varmaan näistä listan leffoista helpoimmin lähestyttävä, mutta samaan aikaan moni ei ole pitänyt tästä, joten your mileage may vary. Tämä on lähinnä lapsuuden peloista ja epävarmuudesta, mutta koska kyseessä on kauhuleffa, siinä on myös jotain todellista taustalla.

  How to Have Sex

  Kolme kaverusta lähtee yhdessä lomareissulle, mutta todellisuus ei ole niin mukavaa, kuin voisi olettaa, kun seksuaalisuuden paineet alkavat kasaantua.

  Pi

  En ole varsinaisesti Aronofskyn fani. Hän on minulle erittäin hit or miss. Tässä leffassa budjetti oli niin kuitenkin pieni, että hän ei päässyt pilaamaan tätä yrittämällä päteä liikaa. Tämä on matemaatikon sekoamisesta, mitä on historiassa tapahtunut aika paljon, joten tämä juttu ei siinä mielessä ole mitenkään tuulesta temmattu.

  Isä

  Tämän koodi on paljon pienempi kuin muiden, joten ehkä tämä on ollut aiemmin saatavilla jossain vaiheessa ja se on nyt palannut.

  Tyylikäs kuvaus dementiasta.

  Bonus?

  Uutuus-sivulla on myös listattuna Je’Vida, mutta jostain syystä sen linkki on rikki. Tässä kuitenkin linkki.

  Siellä on myös Synecdoche, New York, josta en itse pitänyt mitenkään erityisesti, mutta tiedän ihmisiä, jotka pitävät sitä yhtenä suosikkielokuvistaan, joten tiedoksi, että tämä toimii ainakin teatterissa työskennelleille.

 2. Pari lisää:

  A Prayer Before Dawn

  Omaelämänkertaan perustuva elokuva Billysta, joka päätyy Bangkokissa vankilaan, missä hän joutuu käyttämään itsepuolustustaitojaan selviytyäkseen. Tämä ei kuitenkaan ole mikään kung fu -leffa, vaan brutaali draama. Brutaali siis monessa mielessä, koska ottelut menevät aika rankoiksi.

  Reality

  Hyvin näytelmämäinen elokuva, joka perustuu itse asiassa kuulustelunauhoihin. Siis siinä määrin, että elokuva on julkaistujen kuulustelunauhojen pituinen. Joitain kohtia on sensuroitu turvallisuussyistä, koska Reality Leigh Winner oli töissä NSAlla.

  Mielenkiintoisesti toteutettu ja tapaus on sellainen, jonka toivoisin olevan paremmin ihmisten mielessä, mutta taisi jäädä monilta huomioimatta.

 3. Lisää uusia julkaisuja:

  Palm Springs

  Aika hyvä komedia, jossa on sci-fi-elementti. Vähän samanlainen ajatus kuin Groundhog Dayssa.

  Ennio

  As in Morricone. Hänen harvinaisen pitkä ja monipuolinen uransa.

  The Miseducation of Cameron Poe

  Priden kunniaksi. Ei sillä, että tätä ei kannattaisi muutenkin katsoa. Teinityttö joutuu uskonnolliseen konversioterapiaan, mutta sen sijaan hän löytääkin ensimmäisen kerran elämässään yhteisön, johon hän voi kokea kuuluvansa. Vähän niin kuin draamaversio But I’m a Cheerleaderista.

  And Then We Danced

  Lisää prideä. Georgialainen elokuva tanssijasta, joka löytää seksuaalisuutensa. Hän kohtaa vihamielisyyttä asiasta samaan tapaan kuin elokuvantekijät olivat myös kohdanneet jo elokuvan kuvausten aikana.

  Stop Making Sense

  Ehkä kaikkien aikojen tunnetuin konserttielokuva, ainakin ennen viime vuosien isoja uusia julkaisuja. Tämä on tosin vaan minun arvioni. Silti, hyvä bändi, hyvä ohjaaja ja villi show. Mitä muuta sitä voisi kaivata?

  Vampire humaniste cherche suicidaire consentant eli Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person

  Jos olet nähnyt riittävästi elokuvia, tiedät heti minkälainen elokuva tämä on eli olet jo myyty. Muille tiedoksi, että tämä on lowkey-huumoria. Tässä rakennetaan omaa vampyyrimytologiaa, koska elokuva tarvitsee sitä toimiakseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.