Okei, olin jossain vaiheessa todella innoissani Kirjastokinosta, koska se oli ilmainen. Siellä oli joitain elokuvia, jotka olivat hankalia hankkia muuta kautta, mutta yleisesti ottaen se tuntui palvelulta, jota joku ylläpiti vaan voidakseen “fill the assignment”. Siellä oli paljon roskaa. Silti, se oli ilmainen ja siksi olin vähän pettynyt, kun se lähti.
… mutta nyt meillä on Cineast. Tämä on massiivisesti parempi palvelu. En ole vielä edes päässyt katsomaan elokuvia, mutta ihan vaan selailemalla etusivua, on selveää, että joku tietää mitä on tekemässä. Minulla on reippaasti yli 4000 elokuvaa hyllyssä ja siitä huolimatta tämä palvelu pystyy tarjoamaan mielenkiintoista katsottavaa. Meillä on kasa Wong Kar-wain elokuvia, joita en ole koskaan nähnyt, meillä on Cleo from 5 yo 7, joka on todella hankala löytää, vaikka se on todella arvostettu elokuva, meillä on etusivulla luokka nimeltä Women in Horror, joka sisältää sellaisia pitäisi-olla-klassikoita kuin A Girl Walks Home Alone at Night, You Were Never Really Here ja The Nightingale (vaikka nähdäkseni kaksi näistä ei ole edes kauhuelokuvia). Samassa luokassa on myös esim. Turbo Kid.
Meillä on reipas osa Andrei Tarkovskin elokuvista. Meillä on 24 Hour Party People, 4 kuukautta 3 viikkoa 2 päivää, A Field in England, A Touch of Zen, Akira, Aguirre, Annette, Atomic Blonde, Beau Travail, Bellevillen kolmoset, Berliinin taivaan alla, Blue Ruin, Burning, Cherbourgin sateenvarjot, Cinema Paradiso, Crash (ei se Oscar-voittaja, vaan se hyvä elokuva), Daughters of the Dust, Decision to Leave, Delicatessen, Drive, Drive My Car, El Topo, Flux Gourmet, Harakiri, Hard Candy, Hiroshima Mon Amour, Holy Spider, In Bruges, In the Loop, It Comes at Night, It Follows, Jäähyväiset jalkavaimolle, John Wick, Jumalan kaupunki, Kolme naista, Lady Macbeth, Locke, Lowlife, M, Macbeth (2015 versio), Mandariinit, Martyrs, Moonlight, Mother, Incendies, Night and Fog, Nightcrawler, Oldboy, Onibaba, Orlando, Paddington, Parasite, Pässit, Perfect Blue, Polkupyörävaras, Pride, Raja, Rush, Santa Sangre, Scala!!!, Stan & Ollie, Suspirian kumpikin versio, Swan Song, The Fighter, Talk to Me, Teorema, Duke of Burgundy, The Florida Project, Girl with All the Gifts, The Greasy Strangler, The Green Knight, The Guard, The Guest, The Handmaiden, The Hateful Eight, The Killing of a Sacred Deer, The Worst Person in the World, Grave of Fireflies, Twin Peaks: Fire Walk with Me, Under the Silver Lake, F for Fake, War Pony, Wild Tales, Woman in the Dunes ja Your Name. Tämä näin nopealla selailulla.
Siellä on paljon Bergmania, Chaplinia, Keatonia ja Felliniä.
… ja siellä on Jeanne Dielman. Katso se. Jos haluat väittää olevasi leffafani, tämä on niin pakollinen juttu kuin voi olla. Eli ei hirveän pakollinen, mutta tee se.
Tässä ei ollut hirveästi rakennetta, mutta jos minun pitäisi näistä kasata jonkinlainen top 10 itseäni varten, niin se näyttäisi varmaan tältä:
1. 4 kuukautta 3 viikkoa 2 päivää
2. You Were Never Really Here
3. Jeanne Dielman
4. The Nightingale
5. Akira
6. 24 Hour Party People
7. The Great Dictator
8. Seitsemäs sinetti
9. Harakiri
10. Polkupyörävaras
Jonain toisena päivänä lista saattaisi helposti sisältää esim. M:n, Moonlightin, Driven, Onibaban tai The Handmaidenin, mutta mennään tuolla listalla.
Käyttöliittymää voisi kyllä parantaa. Siellä näyttää jäävän muistiin joitain asioita, joiden ei pitäisi selaillessa. Minulle jäi vähän epäselväksi, että onko valikoima kaikille sama vai onko kirjastoissa eroja (koska pitää valita kirjasto ennen kuin pääsee selailemaan ja jossain kohdin oli still-kuva Dogtoothista, vaikka se ei ole minun valikoimassani). Toki sitä toivoisi, että saisi enemmän kuin viisi lainausta kuukaudessa, mutta onhan tuo paljon parempi kuin ei mitään.
Okei, siellä on myös Run Hide Fight, mikä paskoo koko hommaa aika paljon. Se on Daily Wiren eli amerikkalaien äärioikeistolaisen sisällöntuottajan ensimmäinen elokuva, joka kertoo kouluampumisesta. Tämä yksi elokuva laski intoani tätä palvelua kohtaan aika reippaasti. Ehkä se oli osa jotain pakettia (johon elokuvat usein päätyvät, kun niitä kaupataan tällaisiin juttuihin), ehkä ostaja ei vaan tiennyt tai ehkä ostajan joku pomo painosti omista lähtökohdistaan sen hankkimaan. Mene ja tiedä. Se elokuva vaan edustaa kaikkea mikä on pielessä modernissa kulttuurisodassa.
Ensimmäinen kierros lisäyksiä…
Nämä ovat kaikki vähän sellaisia leffoja, että ne eivät ole oikein kaikille, mutta samallla olen aika varma, että näille on se oma yleisönsä, joita nämä varmasti puhuttelevat.
Linkit saattavat olla nimen omaan Lastulle tarkoitettuja (osoitteessa näkyy, että siinä on listattu ‘library’ ja sen arvo on ‘371’), joten voi olla, että ne eivät toimi muille.
Corsage
Tämä on siinä mielessä vähän vaikea leffa suositella, että mukana – näkyvässä roolissa – on mies, joka sai tuomion lapsipornosta. Jonkinlaisesta ongelmatapauksesta oli kuulemma liikkunut huhuja tuotannon aikana, mutta myöhemmin paljastui, että nämä huhut liittyivät itse asiassa toiseen henkilöön, joten siellä on siis joku toinenkin ongelmallinen tapaus. Toisaalta, tämä on naisten tekemä elokuva, joten ei pitäisi antaa miesten pilata sitä.
Anyhow, seuraillaan Itävalta-Unkarin keisarinnan elämää maailmassa, joka on vähän vinossa ajan suhteen. Tämä käsittelee lähinnä hänen asemansa aiheuttamia paineita ja haittapuolia. Ymmärrettävästi voi olla välillä vähän vaikeaa löytää sympatiaa äärimmäisen rikkaan ihmisen ongelmille, mutta sehän tarkoittaa vaan, että meidän pitäisi vapauttaa nämä ihmiset siitä rahan ja vallan aiheuttamista ongelmista.
Cobweb
Järjestelmässä on kaksi elokuvaa viime vuodelta, joiden nimi on Cobweb. Tämä suosittelemani on se kauhuleffa. Tämä on varmaan näistä listan leffoista helpoimmin lähestyttävä, mutta samaan aikaan moni ei ole pitänyt tästä, joten your mileage may vary. Tämä on lähinnä lapsuuden peloista ja epävarmuudesta, mutta koska kyseessä on kauhuleffa, siinä on myös jotain todellista taustalla.
How to Have Sex
Kolme kaverusta lähtee yhdessä lomareissulle, mutta todellisuus ei ole niin mukavaa, kuin voisi olettaa, kun seksuaalisuuden paineet alkavat kasaantua.
Pi
En ole varsinaisesti Aronofskyn fani. Hän on minulle erittäin hit or miss. Tässä leffassa budjetti oli niin kuitenkin pieni, että hän ei päässyt pilaamaan tätä yrittämällä päteä liikaa. Tämä on matemaatikon sekoamisesta, mitä on historiassa tapahtunut aika paljon, joten tämä juttu ei siinä mielessä ole mitenkään tuulesta temmattu.
Isä
Tämän koodi on paljon pienempi kuin muiden, joten ehkä tämä on ollut aiemmin saatavilla jossain vaiheessa ja se on nyt palannut.
Tyylikäs kuvaus dementiasta.
Bonus?
Uutuus-sivulla on myös listattuna Je’Vida, mutta jostain syystä sen linkki on rikki. Tässä kuitenkin linkki.
Siellä on myös Synecdoche, New York, josta en itse pitänyt mitenkään erityisesti, mutta tiedän ihmisiä, jotka pitävät sitä yhtenä suosikkielokuvistaan, joten tiedoksi, että tämä toimii ainakin teatterissa työskennelleille.
Pari lisää:
A Prayer Before Dawn
Omaelämänkertaan perustuva elokuva Billysta, joka päätyy Bangkokissa vankilaan, missä hän joutuu käyttämään itsepuolustustaitojaan selviytyäkseen. Tämä ei kuitenkaan ole mikään kung fu -leffa, vaan brutaali draama. Brutaali siis monessa mielessä, koska ottelut menevät aika rankoiksi.
Reality
Hyvin näytelmämäinen elokuva, joka perustuu itse asiassa kuulustelunauhoihin. Siis siinä määrin, että elokuva on julkaistujen kuulustelunauhojen pituinen. Joitain kohtia on sensuroitu turvallisuussyistä, koska Reality Leigh Winner oli töissä NSAlla.
Mielenkiintoisesti toteutettu ja tapaus on sellainen, jonka toivoisin olevan paremmin ihmisten mielessä, mutta taisi jäädä monilta huomioimatta.
Lisää uusia julkaisuja:
Palm Springs
Aika hyvä komedia, jossa on sci-fi-elementti. Vähän samanlainen ajatus kuin Groundhog Dayssa.
Ennio
As in Morricone. Hänen harvinaisen pitkä ja monipuolinen uransa.
The Miseducation of Cameron Poe
Priden kunniaksi. Ei sillä, että tätä ei kannattaisi muutenkin katsoa. Teinityttö joutuu uskonnolliseen konversioterapiaan, mutta sen sijaan hän löytääkin ensimmäisen kerran elämässään yhteisön, johon hän voi kokea kuuluvansa. Vähän niin kuin draamaversio But I’m a Cheerleaderista.
And Then We Danced
Lisää prideä. Georgialainen elokuva tanssijasta, joka löytää seksuaalisuutensa. Hän kohtaa vihamielisyyttä asiasta samaan tapaan kuin elokuvantekijät olivat myös kohdanneet jo elokuvan kuvausten aikana.
Stop Making Sense
Ehkä kaikkien aikojen tunnetuin konserttielokuva, ainakin ennen viime vuosien isoja uusia julkaisuja. Tämä on tosin vaan minun arvioni. Silti, hyvä bändi, hyvä ohjaaja ja villi show. Mitä muuta sitä voisi kaivata?
Vampire humaniste cherche suicidaire consentant eli Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person
Jos olet nähnyt riittävästi elokuvia, tiedät heti minkälainen elokuva tämä on eli olet jo myyty. Muille tiedoksi, että tämä on lowkey-huumoria. Tässä rakennetaan omaa vampyyrimytologiaa, koska elokuva tarvitsee sitä toimiakseen.
Paljon tapahtunut taas noin kuukaudessa. Tämä on hyvä palvelu. Okei, käyttöliittymässä on edelleen ongelmansa, mutta ilmainen on ilmainen.
Belle
Animea. Tämä on vähän epätasainen tarinan suhteen, mutta näyttävä. Toisaalta, näinhän ne hyvät animet usein ovat. (Ks. Akira.)
Putoamisen anatomia
Ranskalainen elokuva, joka sai parhaan leffan Oscar-ehdokkuuden (mutta ei jostain syystä parhaan kansainvälisen leffan ehdokkuutta). Tämä on tavallaan mysteeri, mutta se ei ole se tärkeä osa. Enemmänkin tässä on kysymys siitä, että miten julkisuus ja ennakkoasenteet hämärtävät oikeusprosessia.
Je tu il elle
Okei, jos tarvitaan todisteita siitä, että tämä on hyvä palvelu, tässä on sellainen. Tämä ei ole paras elokuva koskaan, mutta tämä on deep cut, jonka pitäisi kiinnostaa kaikkia taide-elokuvan ystäviä. Tämä on Chantal Akermanin (Jeanne Dielmanin ohjaajan) esikoiselokuva (ja ainut kokopitkä ennen Dielmania).
Tämä on tehty todella pienellä budjetilla ja on pohjimmiltaan hyvin yksinkertainen, mutta samaan aikaan tavoittaa jotain ihmissuhteiden hajoamisesta ainutlaatuisella tavalla. Sisältää myös 20 minuuttia pitkän lesboseksikohtauksen, jossa Akerman on itse toisena osapuolena.
The Act of Killing
En ole tämän elokuvan suurin fani, mutta tunnen monia, jotka ovat tätä suositelleet, joten nostetaan se tähän esiin. Tämä on kuitenkin hyvin ainutlaatuinen ja siksi ainakin katsomisen arvoinen, jos itse aihe ei ole liian luotaantyöntävä. Ohjaaja sai vuosikymmeniä aiemmin kansanmurhaan syyllistyneitä käymään läpi omia tekojaan.
Triangle of Sadness
Myös yllättävä parhaan leffan Oscarin ehdokas. Tämä on elokuva luokkaeroista, mutta tekee sen todella räikeällä tavalla.
Aftersun
Myös niitä Oscar-ehdokkaita. Nainen katselee vanhoja lomavideoita ja miettii, että mikä meni pieleen.
Everything Everywhere All at Once
Jonkun pitää voittaakin se parhaan leffan Oscar. En tiedä tarvitseeko tätä enää selittää millään tavalla. Ihan vaan tiedoksi, että tämä löytyy palvelusta.
Weathering With You
Nyt kun Miyazaki on (ehkä) eläkkeellä, niin Makoto Shinkai on todennäköisesti paras animaatio-ohjaaja Japanista. Olen maininnut aiemmin jo hänen tätä edeltäneen elokuvansa Your Name (joka on parempi kuin tämä). Tämä on vähän samanlainen magical reality -elokuva, jossa on enemmän kuin tarpeeksi sydäntä. Erityisesti loppu on jäänyt positiivisesti mieleen.
Kohti ääretöntä
Jos olet nähnyt näitä Roy Anderssonin leffoja, tiedät tarkalleen mistä on kyse. Niille, jotka eivät tiedä, nämä ovat todella kuivalla huumorilla tehtyjä erittäin ruotsalaisia elokuvia. Varsinainen narratiivi on hyvin kevyt ja näissä hypitään enemmän eri hahmojen ja tilanteiden välillä seuraten maailmaa huvittuneena, mutta harvemmin varsinaisesti nauraen.
Pig
Nicolas Cage on jättänyt kaupungin taakseen, mutta joutuu palaamaan, kun hänen tryffelisikansa kidnapataan. Seuraa seikkailu Oregonin ravintolamaailmassa, joka kuulostaa paperilla todella typerältä, mutta onnistuu oikeasti iskemään monessa kohtaa suoraan tunteisiin.
Jäähyväiset
Perheen matriarkka on kuolemassa, mutta perhe on salannut häneltä tämän tiedon. Sen sijaan he käyttävät häitä tekosyynä koko suvun keräämiseen paikalle. Toimii monella tasolla, kun modernit näkemykset kohtaavat traditioita tilanteessa, joka on kaikille raskas.
Taas täydennyksiä, mutta sanotaan heti alkuun, että nämä ovat kaikki elokuvia, jotka tarvitsevat hyvin erityisen yleisön. Yksikään näistä ei ole elokuva, joka sopii suurelle yleisölle.
Primer
Tämä ei varmasti ole elokuva kaikille, mutta tämä on mielenkiintoinen sci-fi-ajatusleikki. Tässä pieni selitys Randal Munroelta. (Tavallaan.)
W
Yllättävän moni ei edes tiedä vieläkään, että Anna Eriksson siirtyi tekemään elokuvia. Tässä hänen toinen elokuvansa. En voi suositella sitä juuri kenellekään, mutta jos avant garde maistuu elokuvissa, niin kannattaa ainakin antaa tälle mahdollisuus.
When Evil Lurks
Shudder (kauhuelokuviin eritkoistunut striimauspalvelu) ei ole saatavissa Suomessa, mutta onneksi näitä heidän julkaisujaan saa muita reittejä. Tämä on argentiinalainen kauhuelokuva. Se on tavallaan manauselokuva, mutta tähän paljon käsiteltyyn aiheeseen on otettu paikallinen tulkinta, joka tekee siitä mielenkiintoisen. Elokuva on välillä vähän kömpelö, mutta toimiva.
Viimeisimmät suositukset:
Past Lives
Todella yksinkertainen elokuva, mutta näyttelijöiden hyvä työ kantaa tätä erittäin hyvin. On vaikea olla kokematta sympatiaa Greta Leen hahmoa kohtaan.
Dream Scenario
Osa Nicolas Cagen renessanssia, kuten em. Pig. Hän on aina ollut hyvä näyttelijä, mutta tarvitsee oikean roolin, jotta se puoli saa mahdollisuuden loistaa. Tässä hän on oikeastaan aika hillitty verrattuna hänen tunnetumpiin rooleihinsa. Homman nimi on se, että hän saa tietää esiintyvänsä kaikkien unissa. Tämä aiheuttaa kaikenlaisia ongelmia hänen elämässään, kun hän on äkkiä tunnetuimpia ihmisiä.
The Thin Blue Line
Ei Rowan Atkinsonin sitcom 90-luvulta vaan Errol Morrisin legendaarinen dokkari, jossa hän käsittelee poliisikorruptiota ja pelastaa miehen kuolemansellistä (en muista varmuudella, että pitääkö tämä jälkimmäinen paikkaansa, mutta se on ainakin suosittu myytti elokuvan ympärillä). Tämä oli myös ensimmäinen iso dokkari, jossa oli näyteltyjä osuuksia, mistä kriitikot eivät silloin aikoinaan oikein pitäneet, mutta se oli vaan kyvyttömyyttä mukautua.
Hmm… Zone of Interest.
The Zone of Interest
Kuuluu ehdottomasti luokkaan “must-see, mutta yksi kerta riittää”. Ehdottomasti Oscar-voittonsa arvoinen, mutta sitä voi kuunnella massamurhaa taustalla vain rajatun määrän kertoja.
Rififi
Tässä yksi syy miksi Cineast on parempi kuin Netflix. Netflixin vanhin elokuva on vuodelta 1960 (Psycho), mutta tämä on vuodelta 1955. Striimauspalvelut ovat unohtaneet, että hyviä leffoja on tehty niin kauan kuin leffoja on tehty.
Silmät ilman kasvoja
Toinen ranskalainen klassikko, johon Netflix ei koskisi, koska tämä ei ole tarpeeksi tunnettu. Hyvä esimerkki myös siitä, että vaikka elevated horror on terminä suhteellisen uusi, tällaista taidekauhua on ollut aina olemassa.
Green Border
Elokuva Puolan ja Valko-Venäjän välisestä rajakriisistä useammasta näkökulmasta. Näkökulman vaihtumisen vuoksi tämä on vähän epätasainen, mutta edelleen hyvä. Myös aika rankka. Vaikka tämä onkin draamaa, niin trigger warningit saattaisivat olla paikallaan, jos niihin uskoo.
Love Lies Bleeding
En ole koskaan nähnyt Twilighteja, mutta mielestäni on kuitenkin hienoa, että Kristen Stewart on löytänyt tiensä ulos ison budjetin elokuvista tällaisiin pieniin taide-elokuviin. Sellaiseksi tämä on kuitenkin aika väkivaltainen.
Monster
Koreeda (olen myös nähnyt muodossa Kore-eda) on mainittu viime aikoina yhtenä lupaavana nousevana ohjaajana, mutta tämä tuntuu vähän oudolta, koska hän on tehnyt elokuvia yli 30 vuotta. Tämä ei ole niin hyvä kuin Shoplifters (joka löytyy myös Cineastista) tai Nobody Knows, mutta kuitenkin todella hyvä elokuva.
Sisupussi
Tyttö yrittää salata äitinsä kuoleman kaikilta ympäriltään ja elää yksin, mutta sitten eräänä päivänä hänen isänsä, jota tyttö ei ole koskaan tavannut, palaakin hänen elämäänsä, mikä vaatii tietenkin totuttelua.
Do Not Expect Too Much from the End of the World
VIhje: Jos elokuvan levittäjä on MUBI, elokuva on hyvä. Nähdäkseni heidän track recordinsa tämän suhteen on jopa parempi kuin A24:n tai Neonin.
Hounds of Love
Tämä ei ole tositarina, mutta tässä on häivähdyksiä oikeista tilanteista, joissa joku selvinnyt sarjamurhaajan kynsistä (ks. Kara Robinson, Tracy Edwards), joten siksi tämä tuntuu pelottavan todenmukaiselta.
Dating Amber
Kaksi teiniä ystävystyvät, koska kumpikin haluaa “parran”. Mukavan rento vähän niin kuin romanttinen komedia.