Testauksessa: Brass: Birmingham

Teemansa ja nimensä puolesta ei suoraan sanoen mikään kauhean houkutteleva peli: Englannin teollistumista 1700- ja 1800-luvuilla.

Mutta nätti se on! Tummia sävyjä, jotka onnistuvat luomaan teollistumisen ajan fiilistä ja olemaan myös omaperäinen värimaailmansa puolesta: pelaajien värit ovat violetti, kulta (messinki?), about tiilenpunainen ja jonkinlainen vaalean sävy. Tykkään jo siitä, että ei ole sellaista perushailakkaa meininkiä, vaan voimakkaita, teemaan sopivia värejä.

Alkuvaikutelma oli kaoottinen, mutta kun peliin pääsi sisään, niin se onkin tosi kivasti hahmotettavissa ja opittavissa. Komponenteista ja visuaalisesta ilmeestä täydet pojot! Kickstarter-laitoksessa vielä on pokerichipit rahana, mikä on todella jees.

Pelaaminen tapahtuu kahtena aikakautena: ensimmäisenä pykätään kevyttä teollisuutta ja kaupunkeja yhdistetään kanaaleilla; pakan loppuessa aikakausi vaihtuu, ykköstason rakennukset ja kanaalit lähtevät laudalta pois, ja alkaa rautateiden kausi. Silloin tarvitaan paljon rahaa, hiiltä, ja kaljaa, jolla juottaa työläisiä. Ja kaljaa ei ole ikinä riittävästi. Osa rakennettavista jutuista menee myyntiin, osalla tuotetaan muita juttuja. Kysyntä ja tarjonta on mallinnettu elegantisti.

Hirveän vaikea selittää, miksi tämä on niin hyvä peli, mutta olihan kivaa. Peli on suhteellisen monimutkainen ja syvä, mutta kuitenkin helposti hahmotettavissa. Yhtä tietä voittoon tuskin on, ja toisten pelaajien toimet vaikuttavat koko ajan peliin. Interaktiotakin on siis sopivasti.

Sääntöjen selittämisineen tässä meni n. 3,5 tuntia, mutta ei ollut hetkeäkään tylsää. Aika meni siivillä. Se on hyvin tehty peliltä, jossa ei ole oikeastaan mitään hohdokasta. Jotenkin vaan kaikki tuntuu todella palkitsevalta ja viihdyttävältä. Mekaniikat tuntuvat intuitiivisilta ja sopivan siihen, mitä yritetään mallintaa.

Todella viihdyttävä ja sopivan haastava peli, johon voisi jäädä koukkuun. Ja mä voitin! Mä en ikinä voita lautapeleissä! Mutta tän mä voitin!

Suosittelen kyllä tosi lämpimästi ja jos jostain törmää tuohon Kickstarter-editioon, niin mulle saa hihkaista tai tarttua itse tilaisuuteen!

The first timer wins! For all its depth and complexity, Brass: Birmingham is surprisingly fun and relaxing. 5 out of 5 beers!

2 thoughts on “Testauksessa: Brass: Birmingham

  1. Tässä on kyllä peli, joka hyppäsi suoraan omaan top3:seen. Kaunis kuin taideteos ja pelaaminen sääntöjen opettelun jälkeen suoraviivaista. Mäkin haluun tän ks-version, joten jos sulle on ylitarjontaa, niin kerrohan :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.